Actualitat

L’Ajuntament de Dénia puja la taxa del fem per a adaptar-la a la normativa comunitària

Els regidors Paco Roselló i Sandra Gertrúdix

El regidor d’Hisenda, Paco Roselló, ha anunciat este matí la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa de residus sòlids urbans per tal d’adaptar-la a la normativa comunitària, estatal i autonòmica. Les modificacions entraran en vigor l’1 de gener de 2025 i suposen una pujada de la taxa del fem en vivendes i en activitats.

 

Segons la llei, la taxa ha de cobrir íntegrament els costos, directes i indirectes, del servei d’arreplega, transport i tractament dels residus. Així mateix, obliga a que la nova taxa continga el principi de pagament per generació, o el que és el mateix, “qui contamina, paga”. Suposa, doncs, que l’import de la taxa es defineix en funció de la quantitat i tipus de residus generats.

 

Com que l’Ajuntament de Dénia no té actualment la possibilitat de determinar individualment, per cada llar, quants residus es generen, i aplicant el principi de “capacitat econòmica”, s’ha dividit Dénia en 10 zones cadastrals, utilitzant el nombre d’habitants censats per zones i els valors cadastrals de cada zona per a calcular la part variable de la taxa del fem.

 

Esta part variable se sumarà a una quota fixa per vivenda, que serà de 110 euros per a totes les zones, donant l’import total de la taxa.

 

Per posar un exemple, en el casc urbà, amb la modificació prevista, la quota variable és de 52,51 euros i la fixa de 110 euros, que sumats fan un import total de taxa del fem per vivenda de 162,51 euros, prop d’un 20% més del que estaven pagant des de l’any 2022 (140 euros).

 

En el cas de les activitats, es manté la mateixa estructura, amb un increment lineal de la taxa del 19,51%.

 

La regidora de Transició Ecològica, Sandra Gertrúdix, ha assenyalat que es tracta d’una ordenança “viva”, que anirà revisant-se amb el temps, ja que, com més reciclem, la part variable de la taxa pot anar descendint.

 

Noves bonificacions

 

Les modificacions de l’ordenança, que es portaran a un ple extraordinari convocat per al pròxim dilluns, 21 d’octubre, contemplen també novetats en les bonificacions.

 

Es manté l’actual bonificació per a les persones jubilades i s’introdueix una bonificació per a les famílies nombroses, que oscil·larà entre un 40 i un 60% sobre la quota íntegra, depenent del valor cadastral de l’immoble per al qual es sol·licite.

 

Així mateix, els regidors han anunciat que en 2025, l’import de l’ajuda econòmica familiar que atorga l’Ajuntament de Dénia per a gastos relacionats amb la vivenda habitual, dirigida a persones amb baix nivell de renda, s’incrementarà dels 130 euros per unitat familiar que es concedeixen actualment a 150 euros.

Altres notícies

imprimir