Actualitat

Una escultura de Viktor Ferrando creada amb materials del ferrocarril de la Marina presidirà l'entrada a l'estació de tren de Dénia

L'obra ha sigut donada a l’Ajuntament de Dénia per l'artista i el Rotary Club de Dénia

L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, la presidenta del Rotary Club de Dénia, Adela Chelet, i l'escultor Víktor Manuel Ferrando Catalá han signat hui l'acta que fa efectiva la donació de l'escultura “Latidos de la Metrópolis” a l’Ajuntament de Dénia per a la seua instal·lació en una zona de la ciutat relacionada amb el ferrocarril. Hui ja s'ha anunciat que l'obra se situarà a l'entrada de l'estació d'FGV, en la confluència del passeig del Saladar amb el carrer de Manuel Lattur.

 

L'artista ha explicat que l'escultura que es col·locarà a Dénia forma part d'un projecte per a la instal·lació de 16 obres en 16 ciutats diferents del Mediterrani, nascut en el si del Rotary Club de Calp, “l'objectiu últim del qual és conscienciar a la ciutadania dels elements de reciclatge”.

 

I és que ““Latidos de la Metrópolis” està realitzada amb acer ferroviari, ferro estructural i fusta procedents dels materials de desfet del ferrocarril de la Marina que unia Alacant amb Dénia. Amb 6.800 quilograms de pes i una altura de 4,8 metres, l'escultura incorpora raïls datats entre 1913 i 1950; 400 quilograms de caragols de travesses i ballestes de bogies (conjunt de parells de rodes articulats en la plataforma d'un vagó o locomotora per a facilitar l’adaptació al canvi de vies o a les corbes). És, per tant, “història de la ciutat”. Com ha assenyalat Ferrando, “treballar amb matèria històrica era vital per a mi, ja que és un material que té sang i vida”.

 

Tot això fa que “Latidos de la Metrópolis” no siga només una escultura, “perquè hi ha molt més darrere”, i busque la interactivitat amb el públic. El primer que percep la vista és la silueta d'una porta gran, “que representa l'entrada a la ciutat de Dénia per als visitants”. Aquesta porta gran, feta amb raïls, s'obri accionada per dos motors i permet veure els mecanismes interiors de l'escultura.

 

La presidenta del Rotary Club de Dénia, Adela Chelet, ha ressaltat la importància de dur a terme projectes en comú d'aquest tipus, “moguts per valors i objectius comuns”, i ha agraït a l’Ajuntament de Dénia “la gran gestió realitzada per a situar l'escultura en un lloc d'acord amb el seu significat”.

 

L'alcalde, Vicent Grimalt, per part seua, al qual acompanyaven la regidora de Territori, Maria Josep Ripoll, i el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, ha agraït al club rotari local la donació de l'escultura de Ferrando, “l'obra de la qual, que ha arribat ja a molts llocs, és magnífica”.

Altres notícies

imprimir