Actualitat

L'Ajuntament sol·licita a la Generalitat que paralitze les retallades de l'Escola Oficial d'Idiomes de Dénia

El ple de l'Ajuntament de Dénia, celebrat ahir dijous 25 d'abril, ha aprovat una moció per a sol·licitar a la Conselleria d'Educació que paralitze les retallades a l'Escola Oficial d'Idiomes de Dénia. La Conselleria d'Educació va anunciar el passat 22 d'abril una dràstica reestructuració de les escoles oficials d'idiomes que comporta la desaparició de 244 grups, 8.450 places i 61 professors en tota la Comunitat Valenciana. Sota la presència d'alumnes de l'EOI de Dénia, la regidora d'Educació, Melani Ivars va manifestar que “els arguments exposats per la Generalitat per a justificar la reducció de places o “optimització de recursos”, són una retallada inadmissible que ataca al sistema d'educació pública i una limitació a un accés equitatiu a una educació lingüística de qualitat”.

 

Però, la realitat de l'EOI de Dénia, no s'ajusta a estes afirmacions i la supressió de 390 places (4 grups de francés, 4 grups d'anglés i 4 grups d'espanyol, la qual cosa es traduïx en 3 professors menys) suposarà, que l'oferta d'espanyol, que actualment compta amb 8 grups i més de 250 alumnes es veja reduïda a la mitat. En una comarca, amb un 30% de població estrangera, es preveu que la demanda d'ensenyament d'espanyol, amb una alta fidelitat i amb una xifra mínima d'abandons, continue creixent. Amb esta retallada, 120 alumnes matriculats actualment es quedaran sense plaça i els que estan cursant B1 i B2 enguany no tindran possibilitat de continuar els estudis.

Així mateix, l'EOI de Dénia és el centre de referència en ensenyament d'idiomes a la comarca, i dona cobertura a 33 municipis, amb una població total de 184.284 habitants (segons el padró de 2022), sent el turisme, l'hostaleria i el sector immobiliari, les activitats econòmiques més importants de la zona. En 2022, la ciutat va incrementar la seua població en 47.921 persones, degut en part a l'augment de la població estrangera (un 30% dels residents), sobretot als residents ucraïnesos i russos, la qual cosa es va traduir en un augment de la matrícula en els cursos d'espanyol. Finalment, l'evolució de les matrícules des de la seua creació mostra un creixement sostingut tots els anys, i concretament des del curs 2018/2019, l'increment ha sigut del 15%, a causa de la implantació de l'ensenyament d'espanyol i valencià.

Per tots estos motius, s'ha acordat sol·licitar a la Conselleria d'Educació el manteniment dels grups i places actuals en l'EOI de Dénia, ja que està més que justificada la seua necessitat, i demostrat que la supressió de grups deixarà sense accés a l'ensenyament públic d'idiomes a un gran nombre de persones. A més, tal com contempla l'article 60 de la LOMLOE, s'insta les autoritats educatives a reconsiderar esta mesura i a garantir que tots els estudiants tinguen accés equitatiu en una educació lingüística de qualitat. L'espanyol és una ferramenta fonamental per a la integració i el desenvolupament personal i professional dels immigrants a la nostra societat i el seu ensenyament no tindria perquè ser objecte de retallades arbitràries.

Este acord ha sigut adoptat per majoria amb el vot favorable de PSPV, Compromís, i Gent de Dénia i els vots en contra del Partit Popular i de Vox.

Defensa del cos de bombers forestals

D'altra banda, en la sessió es va aprovar per majoria amb els vots afirmatius de PSPV, Compromis i GdD, i els vots en contra de PP i de Vox, una altra moció per a instar la Conselleria de Justícia i interior a reforçar urgentment el cos de bombers forestals, tant cobrint les places vacants, com ampliant la seua contractació a tot l'any, és a dir, també a l'hivern, així com que dotar-los dels mitjans necessaris per a l'adequada prestació del seu servici, especialment amb equips de protecció integral i recanvi, que garantisquen la seguretat i salubritat del lloc de treball.

La Comunitat Valenciana, i especialment la Marina Alta, patix cada vegada més els efectes virulents del canvi climàtic. L'escassetat de pluges comporta sequeres extremes i incendis devastadors, que generen efectes malignes en la naturalesa, i una dràstica disminució de la biodiversitat. Entre 2021 i 2023, els riscos forestals es van triplicar, i en 2023 va haver-hi més alertes per perill extrem d'incendi a l'hivern (164) que a l'estiu (125). A més, l'any passat, els incendis més greus van ser al març, el de Villanueva de Viver, que va arrasar 4.700 ha, i al novembre el de Montitxelvo, que va cremar més de 2.500 ha i va afectar huit municipis. En els tres primers mesos d'enguany, els incendis forestals s'han incrementat quasi un 65% respecte a l'any anterior. La Marina Alta s'ha vist assolada novament per dos incendis, un que va tindre lloc el 13 d'abril, afectant els termes de Xàbia, Gata de Gorgos i Jesús Pobre, que va arrasar unes 200 hectàrees i un altre, el diumenge 14 d'abril, molt més devastador, que va afectar greument els municipis de Tàrbena, Xaló i Parcent, en una àrea aproximada de 670 hectàrees. Per tant, s'haurien d'adoptar les mesures necessàries per a fer front a la desestacionalització de les emergències.

Després d'anunciar al febrer, que les unitats de reforç de bombers forestals es contractarien a partir de l'1 de maig, la consellera de Justícia i interior, a causa dels incendis forestals registrats al febrer i al març, es va desdir i va declarar que esta contractació s'avançava a l'1 d'abril, només per un període de sis mesos. No obstant això, la retallada de 14 milions d'euros, la falta de planificació i la improvisació en matèria d'Emergències ha suposat que el 42% de les places de les unitats de reforç es troben sense cobrir, faltant, almenys, 70 bombers forestals.

A més, els sindicats dels bombers forestals, a causa dels citats incendis a la Marina Alta, van posar de manifest davant la Generalitat la necessitat d'ampliar el personal en 190 treballadors més, i que les unitats de reforç passen a treballar tot l'any davant l'actual context de desestacionalització dels incendis, lamentant la retallada de 14 milions d'euros dels pressupostos de la SGISE per a 2024.

Protecció dels “Ducs d'Alba”

D'altra banda, l'equip de govern de l'Ajuntament de Dénia (PSPV-Compromís) ha presentat una moció, instant la Direcció General de Patrimoni Cultural i a la Direcció General de Ports de la Generalitat Valenciana, al fet que promoga mesures per a vetlar per la preservació, restauració i posada en valor dels “Ducs d'Alba”, elements d'alta rellevància històrica i cultural, en el context portuari de Dénia. La moció, que ha sigut suggerida pel grup municipal GdD, a més demana implementar el Pla d'actuació proposat en un informe tècnic realitzat per l'Àrea d'Arqueologia de l'Ajuntament de Dénia.

Este acord ha sigut adoptat per majoria amb el vot favorable de PSPV, Compromís, Vox i Gent de Dénia i el vot desfavorable del Partit Popular.

Condicionament de la zona de platja de Blay Beach

Durant el ple també es va aprovar per unanimitat, la sol·licitud d'autorització al Servici Provincial de Costas perquè l'Ajuntament realitze una aportació d'arena a la platja de Les Marines, concretament en la zona de Blay Beach, per a condicionar de cara a este estiu este tros de la platja que es troba molt erosionat per l'acció dels temporals. Els treballs previs d'extracció d'arena de la zona d'Els Molins, al carrer del Llac Tiberiades, on s'acumula una gran quantitat d'arena.

Adhesió a VIOPET, programa d'acolliment d'animals de víctimes de violència de gènere

Un altre dels punts tractats en la sessió ordinària d'abril ha sigut l'aprovació, per unanimitat, d'una proposta perquè el consistori s'adherisca al programa VIOPET, un projecte del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, per a donar acolliment, de manera temporal, a les mascotes de les víctimes de violència masclista. L'objectiu principal és intervindre juntament amb la Policia Local de Dénia (unitat especialitzada Artemis) i els Servicis Socials municipals, per a garantir l'acolliment temporal de les mascotes de les víctimes de violència de gènere i de violència domèstica, quan la persona afectada no tinga un lloc segur per a deixar-les.

VIOPET funciona gràcies a una xarxa de llars voluntàries als quals els animals es traslladen fins que la situació de la víctima s'estabilitza. En el cas concret de Dénia, la primera opció, és trobar una llar d'acolliment per a la mascota, i en cas de no ser així, les associacions APAD i Llogaret Felí, reservaran unes places en els seus refugis arribat el cas.

Este acord ha sigut adoptat per majoria amb el vot favorable de PSPV, Compromís, Vox i Gent de Dénia i el vot desfavorable del Partit Popular.

Moció Port de Dénia

Davant la inacció de crear un port autònom a Dénia, que ha reivindicat històricament l'Ajuntament, l'equip de Govern ha presentat una moció, aprovada per unanimitat, per a instar la Direcció General de Ports a realitzar un conveni que regule oficialment els deures i les obligacions d'esta administració amb el consistori, i assegure el compliment de la normativa per totes dues parts. A més, se sol·licita a la DG de Ports al fet que reactive i convoque, amb urgència, l'ens participatiu Espai Port-Ciutat per a assegurar una comunicació fluida, oficial i institucional entre els agents del Port, Ajuntament (com a representant de la ciutadania) i Ports; així com servir d'espai per a acordar l'esmenat conveni.

Acords econòmics adoptats

En matèria econòmica, el ple també ha aprovat per unanimitat la liquidació del Pressupost de l'Ajuntament corresponent a l'exercici 2023, l'informe d'estabilitat pressupostària d'Aigües de Dénia 2023, l'informe de Tresoreria de càlcul morositat i període mitjà de pagament del primer trimestre de 2024, i el tercer reconeixement extrajudicial de crèdits de 2024.

Altres notícies

imprimir