Actualitat

L’empremta de la Guerra de la Independència a Dénia centra les activitats commemoratives del Dia Internacional dels Museus 2024

L’àrea d’Arqueologia i Museus de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat un programa especial d’activitats amb motiu de la celebració, el 18 de maig, del Dia Internacional dels Museus. El fil conductor de la programació és la Guerra de la Independència, que va tindre un impacte important en la vida i el patrimoni de la ciutat, especialment el seu castell.

 

Esta programació especial comença el dijous 16 de maig amb una conferència de César Evangelio Luz sobre els salvaments del Sant Calze en la Guerra de la Independència i el seu pas per Dénia. En esta xarrada, l'autor exposarà l'episodi, poc conegut, del salvament del Sant Calze de la catedral de València en el transcurs de la Guerra d'Independència. El temor a l'ocupació napoleònica va fer que el capítol decidira posar fora de perill el calze i les seues relíquies, traslladant-les a diferents poblacions entre 1809 i 1810. La conferència s’impartirà en la Biblioteca Municipal, a les 19 hores.

 

Divendres 17 de maig, a les 10.30 hores, des de la plaça del Consell, eixirà la visita guiada gratuïta “La Dénia de Pascual Madoz. Una instantània de la ciutat de 1847”: un mínim recorregut urbà on s’explicaran, in situ, les descripcions que fa Madoz de la Dénia del moment, enfrontada a importants reptes en l’economia i l’urbanisme després de la primera crisi del sector de la pansa. La visita no és apta per a persones amb mobilitat reduïda.

 

El 18 de maig, dissabte, l’entrada al castell de Dénia serà gratuïta i durant la jornada s’obsequiarà els visitants amb una miniguia del monument.

 

Este dia, s’ha programat a les 11.30 hores del matí la visita “El castell de Dénia entre guerres. De la Guerra de Successió a la Guerra del Francés”, un repàs per les empremtes de les dos conteses en la població i el patrimoni de la ciutat.

 

Dénia va sofrir entre el 1708 i el 1813 dos episodis de guerra. El 18 de novembre de 1708, després de tres setges, les tropes borbòniques van obrir una bretxa a la muralla i van cremar la ciutat, ocupant-la militarment. La població va ser reprimida i castigada pel seu suport a l'arxiduc Carles d'Àustria durant l'anomenada guerra de Successió. Esta derrota va suposar que el castell i tota la ciutat es convertira en un gran quarter militar.

 

Al llarg del segle XVIII, a poc a poc, l'economia de la ciutat va anar recuperant-se, però el 1813, durant la Guerra del Francés o de la Independència, va tornar a ser arrasada per les tropes reialistes i britàniques partidàries de Ferran VII.

 

Esta visita guiada tornarà a repetir-se el diumenge 19 de maig, a la mateixa hora, i posarà punt final a la programació especial del Dia Internacional dels Museus.

 

No obstant, durant este mes de maig, Arqueologia i Museus ha programat unes altres visites gratuïtes amb guia expert per als caps de setmana.

 

Els dissabtes 4 i 11 de maig, a les 11.30 hores, i el 25 de maig a les 17 hores, es farà la visita “Descobrir el castell. La col·lecció de ceràmica islàmica”, un recorregut diacrònic que oferix l’oportunitat de conéixer la fortalesa en el transcurs del temps. De manera exclusiva, el públic participant podrà accedir al celler per a admirar una valuosa col·lecció de ceràmiques presents en les llars durant els segles XI i XII. Les persones visitants es trobaran al castell de Dénia, enfront del  quiosc de tiquets.

 

El diumenge dia 12 de maig, a les 12 hores, al Museu de la Mar de Dénia s’ha programat una visita explicativa del convivium o banquet romà, mostrant la vasa escaria, nom que es va donar en l'antiguitat romana al conjunt d'utensilis de taula, a través dels materials procedents de Dianium.

 

Completa la programació del mes, la visita guiada “La Caritat de Domingo Llorens. Procés de restauració”, prevista els diumenges 5 i 26 de maig, a les 11.30 hores, en el Museu Etnològic. L’activitat permetrà un apropament a la vida i obra del pintor denier i a la seua obra La Caritat, restaurada recentment.

 

Per participar en les visites guiades gratuïtes que organitza l’àrea d’Arqueologia i Museus es requerix una inscripció prèvia telefonant al 96 642 02 60, de dilluns a diumenge, de 10 a 13 hores.

 

 

 

Altres notícies

imprimir