Actualitat

Tours i Dénia estrenyen relacions en el festival D*na

El xef Sacha Menard va combinar gamba roja i “garum” de Loire

La intensa col·laboració mantinguda en els últims anys entre les ciutats de Dénia i Tours (França) es va plasmar aquest cap de setmana amb una trobada que va incloure reunions de treball i la participació del xef Sacha Menard en el Festival Gastronòmic D*na. Una delegació de la ciutat francesa ja va assistir com a observadora al D*na de l’any passat i es va interessar i va impulsar accions de cooperació amb Dénia en matèria de política d'igualtat i formació gastronòmica que han tingut ara la seua continuïtat.

 

El xef Sacha Menard es va arriscar en la ponència que va obrir el dissabte el Festival D*na amb un plat que tenia la gamba roja de Dénia com a ingredient principal. Menard va sorprendre per l'exquisit tractament del producte, que coneixia a la perfecció. Va aprofitar el suc dels caps, va coure lleument la gamba i la va integrar sobre un llit que va denominar “bancalet”, en referència al projecte de promoció del producte local de la Marina Alta, i que va representar amb una comestible terra cruixent de verdures confitades i fenoll. Com a fusió amb el seu territori d'origen, va regar en l'últim instant el plat amb el “garum” de la regió de Loire.

 

Sacha Menard és el director de la Cuisine Central de Tours, una infraestructura pública municipal que s'ocupa de l'alimentació de la població escolar. Cada dia se serveixen al voltant de 8.500 menús per a xiquets i xiquetes de les escoles de gestió pública. S'apliquen estrictes criteris nutricionals i s'utilitzen per a la seua elaboració productes de quilòmetre zero. El xef va tindre com a ajudants a Fabien Domenget, formador de cuina de la Cité des Formations de Tours-Loire Valley, i l'alumne del centre Joshua Conin.

 

Igualtat, formació i Falles

           

Per part seua, la representació institucional francesa va estar formada per Aude Sivigni i Aurore Mallet, del departament de Relacions Internacionals de la ciutat de Tours, que van aprofundir en els contactes que es van iniciar l'any passat. Després de ser rebudes per l'alcalde, Vicent Grimalt, es van reunir amb el regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Scotto, a qui van informar que l'ajuntament de Tours ha introduït algunes de les accions sobre igualtat i inclusió social que van conéixer l'any passat i que es venen aplicant a Dénia.

 

Posteriorment, i acompanyades pel xef i els seus ajudants, van conéixer el CdT-Dénia i la seua oferta formativa de la mà del seu director, Pepe Vidal, i van mantindre una reunió de treball amb Marisa Ballester, directora del CIPFF-Dénia, el centre de formació professional que acull l'aprenentatge de les àrees de cuina i turisme. Es van plantejar iniciatives de col·laboració conjunta en projectes de caràcter bilateral o emparats en circuits europeus.

 

També van visitar l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, on se'ls va informar dels projectes vinculats a la Ciutat de Creativa de la UNESCO i del funcionament i organització del Festival Gastronòmic D*na.

 

Durant la seua estada a Dénia, la delegació de Tours va tindre oportunitat de conéixer el divendres a la vesprada l'ambient faller de la ciutat vivint els prolegòmens de la presentació de la falla Centre. Es van interessar per conéixer detalls de la festa conversant amb la Fallera Major de Dénia, Mar Moncho, i el president de la Junta Local Fallera, Jaume Bertomeu.

 

La relació Tours-Dénia

 

Tours i Dénia es van trobar fa quatre anys en el projecte PART-HER, en el qual van compartir amb altres set ciutats i regions europees un treball per a identificar i posar en relleu el patrimoni cultural material i immaterial de les ciutats. Posteriorment, Tours va convidar a Dénia a representar en 2022 la gastronomia espanyola en la seua important fira comercial, que eixe any dedicava un pavelló a Espanya.

 

Tours és una de les quatre ciutats que integren la xarxa interna de Ciutats de la Gastronomia de França i està desenvolupant un gran centre regional gastronòmic amb institucions dedicades a la investigació, la formació i la protecció de la seua cultura i patrimoni alimentari.

Altres notícies

imprimir