D*na Festival tanca la seua sisena edició amb un nou èxit. Més de 25.000 persones han participat d'aquesta trobada gastronòmica, atretes per l'oportunitat única de gaudir de les ponències i demostracions d'alguns dels millors cuiners del nostre país, i de la creativitat i qualitat dels productors, cuiners i restauradors de Dénia, capital culinària del Mediterrani.
Amb la mar com a fil conductor, el Passeig de la Marineta Cassiana de Dénia s'ha convertit durant dos dies -el dissabte 30 de setembre i diumenge 1 d'octubre- en una gran festa de la gastronomia, on cuiners, productors i restauradors han compartit experiències, saviesa i excel·lència amb el públic assistent.
El millor de les nostres mars
En un escenari d'excepció enfront de la mar, grans xefs amb estrela Michelin han representat la cuina de les terres de la Península Ibèrica banyades per les nostres mars.
En una cita homenatge a la mar no podia faltar el gran banderer mundial en defensa del medi marí com a rebost, Ángel León, qui ha oferit una ponència magistral sobre l'aprofitament dels recursos marins, assenyalant que “un dels camins del futur és obrir els ulls a la mar i alimentar-nos de noves oportunitats”. Perquè, com afirma el conegut xef gadità, “en la mar hi ha tubercles, fruites, verdures, cereals…”
La mar Cantàbrica ha estat representat per Josean Alija, del restaurant Neruda (Bilbao), Sergio Bastard, de la Casona del Jueu (Santander). Lucía Freitas del restaurant A Tafona de Santiago de Compostel·la i Nacho Manzano, del restaurant asturià Casa Marcial. A través de les seues ponències i showcookings, aquests grans mestres dels fogons han delectat al nombrós públic assistent amb les seues exquisides elaboracions amb productes de les mars de les costes del nord d'Espanya.
D*na ha adquirit dimensió internacional de la mà de José Avillez, que ha portat a Dénia el millor de la cuina banyada per l'Atlàntic a Portugal, amb tres plats del seu famós restaurant Belcanto de Lisboa: el Llobarro amb dashi vegetal, el Lluç amb calls de bacallà, coriandre i raïm, i l'Arròs atlàntic. El xef lisboeta ha volgut destacar també en la seua participació en D*na, “la importància d'obrir els horitzons gastronòmics mirant cap a la mar”.
Les diferents costes de la mar Mediterrània han comptat la seua cuina a través de les demostracions i ponències de cuiners com Pablo González, del restaurant Cabanya Buenavista (El Palmar, Múrcia), representant la cuina de la Mar menor.
La varietat de la cuina de la costa catalana ha arribat amb el conegut xef Sergio Torres, del restaurant Cuina Germans Torres de Barcelona, qui ha oferit un taller i showcooking de cuina marinera, elaborant un arròs de peixos de la costa mediterrània, una mar i muntanya de tartar de calamar curat amb consomé d'ocell i caviar, i una muqueca amb peixos mediterranis com la gamba roja, el bou de mar o les clòtxines de roca.
Carolina Álvarez, cap de cuina del restaurant de Quique Dacosta de Dénia (Alacant) ha mostrat l'enorme riquesa del rebost que ofereixen les aigües amfitriones del D*na, aquelles que banyen la costa alacantina i que modelen l'arrelada cultura gastronòmica d'aquesta regió mediterrània.
La terra marina de la Comunitat Valenciana ha sigut també protagonista de molts dels tallers i demostracions culinàries de destacats cuiners regionals, que han acostat al públic i als grans xefs, el millor del privilegiat rebost d'aquest racó mediterrani i també de la seua inesgotable tradició i creativitat culinària.
Els milers de visitants que han passat aquest cap de setmana pel D*na han pogut no sols aprendre dels grans mestres, sinó també conéixer i provar els productes gastronòmics i elaboracions més representatius de la Comunitat Valenciana, disponibles en els nombrosos llocs de venda i degustació de productors i restauradors d'aquesta regió instal·lats al llarg del recorregut del Festival.
El xef tres estreles Michelin i principal impulsor de D*na, Quique Dacosta, es mostra absolutament satisfet amb la celebració d'aquesta edició del Festival, “que no sols ha sigut un èxit entre el públic i els professionals del sector, sinó que també ha servit per a generar una consciència i preguntar-nos quina és la nostra relació amb la mar, que ens dona benestar, salut, oxigene i un rebost excepcional”.
En paraules de Dacosta, “amb aquesta edició, D*na Festival no sols es consolida com un referent nacional, sinó també com l'eina més forta que té la Comunitat Valenciana per a comptar d'una manera transversal i global el que és com a societat”.
D*na Festival Dénia
El festival està organitzat per la Fundació Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia de la Comunitat Valenciana i compta amb la col·laboració mitjançant conveni de Turisme Comunitat Valenciana i l'Ajuntament de Dénia i amb el xef tres estreles Michelin, Quique Dacosta com a comissari gastronòmic.
La sisena edició consolida aquest festival com una de les grans cites gastronòmiques del nostre país i posiciona a la ciutat de Dénia -que en 2015 va ser nomenada Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO- com a capital gastronòmica del Mediterrani.
www.dnafestivaldenia.com