Actualitat

Dénia assumeix el compromís d'elevar el temps d'oci dels joves al carrer al 30% dins del pla Missions 2030

Divendres passat es va presentar el full de ruta per al desenvolupament de la missió relacionada amb la infància atorgada a Dénia dins del projecte Missions 2030. La ciutat ha assumit l'objectiu d'aconseguir que xiquets i adolescents passen un 30% del seu temps d'oci als carrers. La presentació del projecte va tindre lloc a l'ajuntament amb la presència de la directora general d'Innovació, Sonia Tirado.


Per a aconseguir aquesta meta, l'Ajuntament de Dénia, en col·laboració amb Les Naus, el centre d'innovació social i urbana de la ciutat de València, i l'Ajuntament de València, han ideat una sèrie d'accions que posa el focus en l'accessibilitat a l'espai públic, els hàbits saludables, la reurbanització i la conscienciació ambiental, com van apuntar la tècnica de Missions 2030, Júlia Pineda, i el tècnic de Missions Dénia, Víctor Montiel.


La iniciativa Caminis, posada en funcionament abans de la presentació de la missió, pretén traçar una xarxa de “itineraris amables” en les zones de major trànsit infantil i juvenil. Així, les proximitats de parcs, jardins i col·legis ja han començat a adaptar-se per a garantir l'accés segur. D'altra banda, s'han implantat dos projectes que pretenen obrir i rehabilitar espais públics per als joves “perquè aquests -com va apuntar l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, en l'acte de presentació- no tenen espais on anar a jugar”. Per això, ja s'han obert patis escolars durant els caps de setmana i s'ha començat amb l'adequació de parcs per a l'ús del públic.

L'objectiu de construir espais en els quals els xicotets puguen gaudir sense perill començarà en la plaça Jaume I (zona d'oci enjardinada) amb un augment de la presència de seguretat i una adequació de les instal·lacions com a accions previstes.

L'objectiu de compromís assumit per Dénia com a Ciutat amiga de la infància és convertir als joves en agents amb poder de decisió i iniciativa participativa. Com va ressenyar Marta Chillarón, presidenta de la Naus a València, és imprescindible “pensar que són iguals [als adults], part del territori, perquè és un exercici democràtic”. Idea que també va puntualitzar la regidora d'Educació, Melani Ivars. Per part seua, dos representants del Consell de la Infància i l’Adolescència (CLIA), Ainoa Aleksandrova i Toni Fornés, van exposar la necessitat de comptar amb carrers segurs per al desenvolupament d'una joventut compromesa i integrada socialment.

Què és Missions?
Missions, com ho va definir Tirado, és “un mapa” que marca el camí en relació a les tres transicions que creu que estan tenint lloc: la social, la tecnològica i la mediambiental. Dénia va ser una de les sis localitats de la Comunitat triades per a assumir el projecte de desenvolupament sostenible, en aquest cas, vinculat a la infància. 

Dénia, al costat d'altres cinc ciutats, forma part d'un projecte d'innovació sostenible que sorgeix com un compromís europeu. L'Ajuntament de València ha assumit la tasca de liderar la iniciativa Missions 2030 per a assegurar que les ciutats valencianes se sumen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
 

Altres notícies

imprimir