Actualitat

Dénia reivindica la memòria democràtica en una nova edició de les jornades Memòria i futur

Del 24 d’abril al 29 de maig, s’han programat conferències, exposicions i projeccions per “rescatar de l’oblit episodis de la nostra història i dignificar les víctimes”

L’àrea d’Arxiu i Biblioteques de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat una nova edició de les jornades de memòria democràtica Memòria i futur, presentades este matí pel regidor de Cultura, Raúl García de la Reina; l’arxivera municipal, Rosa Seser i la cap del servei de Biblioteques, Llúcia Signes.

 

Les jornades, que van començar a celebrar-se a 2021, formen part d’un projecte més ample desenvolupat per l’Ajuntament de Dénia en els últims anys amb l’objectiu de “continuar rescatant de l’oblit episodis de la nostra història que, evidentment, es van intentar esborrar durant el franquisme i que, lamentablement, encara hui molesta que isquen a la llum a massa persones”, ha indicat el regidor de Cultura.

 

García de la Reina ha afirmat que “estem vivint un moment polític que situa la defensa de la memòria democràtica en la plena actualitat” i ha al·ludit a la llei de “concòrdia” que està tramitant l’actual govern de la Generalitat i que, en la seua opinió, “intenta desfer el camí recorregut per la Llei de Memòria Democràtica, no sols pel que fa a la recuperació de la història de les víctimes, sinó també a la seua dignificació”.

 

A més, el regidor ha destacat que iniciatives com la d’estes jornades permeten avançar en la investigació i el descobriment de noves dades.

 

La programació s’enceta el dimecres 24 d’abril, amb la projecció del documental Urraca, cazador de rojos, dirigit per Pedro de Echave i Felip Solé, a les 19 hores, en la Biblioteca de Dénia.

 

El documental compon un retrat de Pedro Urraca, policia espanyol i agent de la Gestapo que va encapçalar la persecució de nombrosos republicans espanyols exiliats a França durant l’ocupació nazi, a través del testimoni de la seua neta, Loreto Urraca, qui participarà en la xarrada-col·loqui que succeirà a la projecció.

 

En este acte es produirà una “trobada històrica”, ha avançat la responsable de Biblioteques, Llúcia Signes, ja que la neta d’Urraca s’hi trobarà per primera vegada amb Luis Pérez-Segnini, net de l’ambaixador mexicà a França que va auxiliar molts refugiats espanyols, entre ells, Manuel Azaña, un dels principals objectius del policia espanyol.

 

Diumenge 28 d’abril, amb la col·laboració del Cine-club Pessic, es projectarà la pel·lícula El mestre que va prometre la mar al Centre Social (19 hores), dirigida per Patricia Font.

 

El 5 de maig, Dia d’homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya, a les 12 del migdia, tindrà lloc al cementeri de Dénia l’acte d’homenatge als deniers víctimes del nazisme. Una iniciativa de les famílies de les víctimes que coordina i promou l’historiador Josep Ahuir.

 

Eixe mateix dia, l’alumnat de l’IES Teulada que participarà en un viatge als camps de concentració de Mauthausen-Gusen amb el seu professor d’Història, Manuel Farpón, col·locarà una placa en record de les víctimes de Dénia al camp de Gusen.

 

Les dones en el context de la guerra també tenen protagonisme dins de la programació. El dimarts 7 de maig s’inaugurarà en la Casa de Cultura de Dénia l’exposició Mujeres republicanas. Una revolución truncada, acompanyada pel documental Mujeres republicanas. Un material cedit per l’Asociación para la Recuperación de la Memoria Històrica de Aragón (ARMHA), el president de la qual, Enrique Gómez Arnas, participarà en l’obertura de la mostra, que s’hi podrà visitar fins al 18 de maig.

 

Seguidament, a les 19.30 hores, l’historiador Joan Miquel Almela oferirà la conferència sobre Maria Cambrils, sota el títol Una pionera del feminisme o la famosa desconeguda. Maria Cambrils (El Cabanyal, 877-Pego, 1939) fou membre de l’agrupació socialista de València, autora d’articles sobre dona i feminisme en els anys 20 i del llibre Feminismo socialista (1925), prologat per Clara Campoamor.

 

El dimecres 15 de maig, a les 19.30 hores, a la biblioteca, Teresa Ballester i Rosa Seser abordaran en una conferència el tema de la repressió de guerra a Dénia i les víctimes a l’inici de la contesa. Rosa Seser ha assenyalat que és un tema “molt confús, amb moltes versions”, en què estem treballant des de l’any 1991. L’inici de la Guerra Civil suposa uns mesos de descontrol, “els culpables no són fàcils d’identificar, és una patata caliente, però toca fer-ho”.

 

El 22 de maig es projectarà al Centre Social, a les 19.30 hores, el documental Las tres muertes de Teófilo del Valle, amb la intervenció del director, Manuel de Juan, i de Llum Quiñonero,  presidenta d’Acció Ciutadana contra la impunitat del franquisme.

 

I per a tancar la programació d’enguany, el 29 de maig tindrà lloc la conferència Deportación valenciana. Los últimos datos descubiertos, a càrrec d’Adrián Blas Mínguez, delegat de l’Amical de Mauthausen al País valencià, amb noves històries sobre les persones exiliades valencianes i de la Marina Alta. Serà a les 19.30 hores, a la Biblioteca de Dénia.

 

L’entrada als actes és gratuïta fins a completar l’aforament de les sales.

Altres notícies

imprimir