Actualitat

Dénia no calla enfront del retrocés de la igualtat en temps de pandèmia

Actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones

Ja no callem! és el lema triat per l’Ajuntament de Dénia per a commemorar enguany el 8 del març, Dia Internacional de les Dones. “Perquè dones i homes no callem i reclamem i visibilitzem les desigualtats que hem de derrocar”, ha explicat el regidor d'Igualtat i Diversitat, Javier Scotto. Unes desigualtats que s'han vist accentuades en aquests mesos de pandèmia, “que estan esborrant anys de progrés i independència de la dona”. Com a exemples d'aquest “retrocés en els seus drets”, ha esmentat “un augment en la càrrega de treball de les dones, en les tasques domèstiques que assumeixen i en la cura dels malalts”, de la qual s'ocupen en la majoria dels casos”. Tot això portarà, assenyala Scotto, al fet que la dona es trobe “més exposada a la pobresa i tinga menys veu en la presa de decisions de l'era postpandèmia”. “Perquè estem en una pandèmia sanitària que ens pot portar a una pandèmia de desigualtat, davant la qual no hem de callar, sinó combatre”. La imatge que acompanya l'eslògan és un disseny de l'artista urbà Tardor Roselló Casado.

 

Respecte a la programació d'actes entorn del Dia Internacional de les Dones, Scotto ha destacat que s'ha dissenyat tenint en compte les limitacions a les quals obliga la pandèmia. Per això, la majoria d'activitats es desenvoluparà de manera virtual, inclòs l'acte commemoratiu que organitza l’Ajuntament de Dénia i que enguany reconeixerà a les primeres regidores de la democràcia actual durant aquella primera legislatura de 1979-1983.

 

Serà un homenatge a través de les xarxes socials, en les quals, els dies previs al 8 de març, aniran apareixent retalls de les entrevistes que, amb la col·laboració de l'Arxiu Municipal, s'han realitzat a María Ángeles Colomer, Concha Noguera, Paulina Silvestre i Tere Villó perquè relaten com va ser aquella experiència. El dia 8 de març es publicarà el material íntegre amb els testimoniatges d'aquestes quatre dones “pioneres a desenvolupar una responsabilitat municipal en una època en la qual les dones solien fan altres tasques”, comenta Scotto. Elles van accedir a càrrecs públics que eren pràcticament exclusius d'homes i van ser les primeres a obrir un camí que moltes altres han seguit fins als nostres dies.

 

Seguint amb les activitats virtuals, de l'1 al 10 de març es convoca el certamen de TikTok #Déniaporlaigualdad amb l'objectiu d'involucrar a la ciutadania de Dénia, la Xara i Jesús Pobre en la reflexió per a aconseguir la igualtat d'oportunitats entre dones i homes. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de la Regidoria d'Educació per a animar al públic més jove i difondre el concurs entre els centres educatius de Dénia, la Xara i Jesús Pobre. Les bases del concurs i el formulari d'inscripció es poden obtindre en aquest enllaç https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfncAzTTlqMSYwDdU_TJ1VgHs4q2ehrru8PvZJ0LhMIl5VrJw/viewform. El dia 16 de març es donaran a conéixer els premis del concurs, un primer, dotat amb 200 euros, i un segon, que rebrà una dotació econòmica de 100 euros. A més, el vídeo guanyador optarà al premi nacional "Rodant per la igualtat", dotat amb 500 euros, en el qual participaran totes les obres guanyadores dels diferents concursos locals. El guanyador del certamen nacional es farà públic el 25 de març.

 

La programació inclou també la difusió del vídeo Dona (policia) tenies que ser, realitzat per la Policia Local de Dénia i protagonitzat per dones policia de la plantilla. El llançament es realitzarà el 8 de març des de les xarxes socials de l’Ajuntament de Dénia i de Policia Local Dénia.

 

El vídeo, ha explicat Scotto, que ostenta també la Regidoria de Protecció Ciutadana, va ser gravat abans de la pandèmia i s'ha acabat d'editar ara, coincidint, casualment, amb la finalització del procés de selecció d'onze agents per a la plantilla de Dénia, dels quals quatre són dones. “Amb això, i tot i que la Llei 17/2017 de coordinació de policies locals de la Comunitat Valenciana encara estiga pendent de desenvolupament reglamentari, nosaltres hem complit amb la mesura de discriminació positiva que estableix la reserva a dones del 30% de les places oferides en una selecció”, ha assenyalat.

 

L'associació Matria, membre del Consell de les Dones de Dénia, ha organitzat unes altres de les activitats d'aquest programa. D'una banda, llança la convocatòria del IV certamen literari per la igualtat. Les obres es poden presentar de l'1 de març al 23 d'abril i l'acte de lliurament de premis es durà a terme quan millore la crisi sanitària. El dia 7 de març, amb la col·laboració del Cine-club Pessic, s'ha programat una sessió de cinema fòrum entorn de la pel·lícula La boda de Rosa, de la directora Icíar Bollaín. Serà a les 19 hores, en el Centre Social de Dénia. El preu de l'entrada és de 3 euros.

 

I per al dia 8 de març, Matria convoca l'acció reivindicativa “Cadena de dones”, a les 19 hores, al carrer del Marqués de Campo. Els qui vulguen formar part aquesta cadena per la igualtat, en la qual els participants guardaran una distància interpersonal de 2 metres, han de contactar prèviament amb algun d'aquests telèfons: 679 061 024 - 616 100 961 - 679 969 173 - 639 099 243 - 639 054 137.

 

El centre associat de la UNED a Dénia, amb la col·laboració de l'ajuntament i també de Matria, ha organitzat, per als dies 9 i 10 de març, les conferencies “Dona i ciència”, que impartirà Marta Ruipérez Alonso, doctora en Neurociències i professora tutora del Centre Associat a la UNED de Dénia i “El gènere en la medicina clínica. Evidències i reflexions per a millorar”, amb María Teresa Ruiz Cantero, catedràtica de la Universitat d'Alacant. Ambdues començaran a les 18 hores, La inscripció es pot realitzar en l’enllaç següent https://extension.uned.es/actividad/24117&codigo=addlm.

 

El programa es completa amb una acció de carrer que utilitzarà els suports d'informació i publicitat que l'ajuntament té distribuïts per la ciutat per a exhibir durant tot el mes de març la cartelleria de la campanya “Arribarà el dia en què la igualtat d'oportunitats siga real”, amb codis QR que l'espectador haurà d'escanejar per a accedir al material (vídeos, àudios, informació).

 

Finalment, Scotto ha anunciat que amb motiu del 8 de març la seua regidoria durà a terme la primera acció interna del Pla d'Igualtat d'Oportunitats de l’Ajuntament de Dénia. Es tracta del repartiment de màscares homologades FFP2, serigrafiades amb el disseny de Tardor Roselló que il·lustra l'efemèride enguany, entre els prop de 600 treballadors i treballadores dels diferents departaments municipals, incloent a Protecció Civil, Creama i el Mercat Municipal.

Altres notícies

imprimir