Actualitat

El conseller Martínez Dalmau visita a Dénia la primera oficina d'habitatge de la xarxa Xaloc de la Comunitat Valenciana

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha visitat hui l'oficina d'habitatge Xaloc de Dénia, la primera de la xarxa que la Generalitat ha posat en marxa en la Comunitat, acompanyat per l'alcalde de la ciutat, Vicent Grimalt, la directora general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència, Adoración Guamán i el regidor d'Habitatge de Dénia, Óscar Mengual.

Martínez Dalmau ha mostrat la seua satisfacció després de comprovar la posada en funcionament d'aquesta oficina i "les facilitats i millores que comporta per a les persones que han de fer gestions en matèria d'habitatge, rehabilitació d'edificis i regeneració urbana".

"Amb aquesta oficina posem a Dénia en la primera línia de les polítiques d'habitatge", ja que "estem creant una xarxa d'oficines comarcals -algunes s'obriran en els pròxims mesos-, la qual cosa implica un esforç important en una política d'habitatge de la Generalitat basada en la confiança en els municipis, perquè la gent ha de tindre un servei d'habitatge al seu costat on puga accedir fàcilment", ha assegurat.

Es tracta de "una aposta de la Generalitat pel dret fonamental a l'habitatge i hui, ací a Dénia, es fa un pas important en eixe sentit", ha remarcat el vicepresident.

El mes d'octubre passat, la Vicepresidència Segona i l’Ajuntament de Dénia van signar el conveni de col·laboració que establia les condicions per al desenvolupament d'un cas pilot en el municipi amb la intenció de la creació de la futura xarxa d'oficines Xaloc. Aquest conveni té un pressupost de 69.600 euros i una duració de dotze mesos.

La Xarxa d'Administracions Locals i Comarcals d'Habitatge Xaloc es contempla com un organisme col·laborador de la Generalitat per a oferir un servei integral de gestió que incloga informació, mediació social, assessorament en matèria d'habitatge, rehabilitació d'edificis i regeneració urbana, facilitar l'accés a un habitatge digne a la ciutadania i propiciar la integració dels espais urbans.

Martínez Dalmau ha assegurat que aquestes oficines "són determinants per a tindre informació de qualitat sobre les necessitats reals del municipi i guanyar en agilitat en la tramitació".

A més, les oficines de la xarxa centralitzaran moltes operacions i gestions d'ajudes de rehabilitació, lloguer, lloguer jove i, fins i tot, "informació sobre possibles casos de desnonaments per a poder previndre'ls i actuar amb antelació, conjuntament amb l'ajuntament, per a donar una solució".

Per part seua, l'alcalde de Dénia ha mostrat la seua satisfacció "per la creació d'aquesta oficina, que era molt necessària”, ha destacat que el servei “és gestionat per un gran equip de professionals amb molta experiència en la matèria” i ha agraït “tot el treball que des de la Conselleria s'està realitzant per a secundar i acostar les polítiques d'habitatge".

Cinc unitats de servei

A través del conveni signat a l'octubre, s'encomanen a l'ajuntament cinc unitats de servei: unitat de finestreta única en matèria d'habitatge, la de rehabilitació d'edificis i regeneració urbana, la de gestió de l'hàbitat, la unitat de protecció de la tinença de l'habitatge, la de rehabilitació i eficiència energètica i la de l'Observatori Local de l'Habitatge.

El Consistori es compromet a tindre una oficina Xaloc, indicar en lloc visible els horaris d'atenció al públic, participar en les activitats formatives, de coordinació i campanyes informatives.

Les oficines també disposen dels formularis i material tècnic, informatiu i divulgatiu de la Conselleria i s'encarreguen de portar un control de les consultes individuals, de les campanyes informatives que es realitzen i de tota una altra actuació susceptible de ser comptabilitzada.

Així mateix, hauran de participar activament en el disseny i implementació del programa Xaloc i també en els documents, plataformes o procediments necessaris per al seu bon funcionament.

Per part seua, la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha de garantir el suport tècnic i logístic en l'oficina que integra el programa per al correcte desenvolupament de les activitats encomanades i exercir les funcions de coordinació amb el consistori corresponent.

Una comissió de seguiment formada per tres representants de la Conselleria i tres de l'Ajuntament supervisa el bon funcionament de l'oficina.

Ampliació del parc públic d'habitatges

Preguntat per la xarxa de municipis valencians als quals la Generalitat cedeix el dret de tanteig i retracte mitjançant la signatura d'un conveni, el conseller ha assenyalat que és una bona eina per a ampliar el parc públic, ja que habilita als consistoris perquè puguen adquirir habitatges en els seus municipis. Aquests habitatges es qualificaran de protecció oficial amb caràcter permanent, per la qual cosa s'incorporaran al parc públic municipal i es destinaran en lloguer social a les persones, famílies o col·lectius amb escassos recursos socials o en situació de vulnerabilitat.

Martínez Dalmau confia que els municipis de la Marina Alta s'adherisquen a la iniciativa i es puga ampliar el parc públic en una comarca declarada com a àrea d'alta necessitat d'habitatge (ANHA).

En aquest sentit, el regidor d'Habitatge, Óscar Mengual ha anunciat que Dénia aprovarà la seua signatura al conveni de cessió del dret de tanteig i retracte en el ple del mes de març pròxim.

Altres notícies

imprimir