Actualitat

Les conclusions del D*na Fòrum a disposició de tots

El D*na Fòrum, celebrat el mes de novembre passat amb els referents irrenunciables dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), va representar una fita important per al sector turístic, gastronòmic i agroalimentari de la Marina Alta. Per primera volta productors, empresariat, cuiners, investigadors, món acadèmic i institucions públiques coincidien en una trobada per a contraposar realitats, interessos, carències i potencials. Un dels objectius del D*na Fòrum era deixar constància del que es va dir, les propostes que es van plantejar, les línies a explorar i els debats que es van encetar. Tenim ja editades i publicades les conclusions que vam traure de cadascuna de les sessions i del conjunt de la trobada.

La situació excepcional per la qual estem passant, a causa de l’estat d’alerta per la COVID-19, no ens ha permés, de moment, fer una presentació pública del document, però no podem deixar que caiga en l’oblit, ni el document ni el seu contingut, que considerem de gran interés en la nova normalitat que se’ns anuncia. Per això, hem pres la decisió de posar la publicació, en format PDF, a disposició de tota la ciutadania de la Marina Alta. Tan sols cal fer la descàrrega des de la pàgina web de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat: www.deniacreative.city

En les conclusions no només es recull la visió dels ponents i dels participants en les diferents sessions celebrades. Hi ha també constància de les amenaces que tenim sobre el model turístic, la indústria alimentària i la producció agrària, de la necessitat de la formació i el coneixement a l’hora d’abordar estratègies i projectes, i es posen blanc sobre negre els reptes de futur. És cert que tot açò es va plantejar en un moment diferent de l’actual, i que ningú preveia una crisi sanitària a tan curt horitzó, però creiem que les conclusions, en un sentit general, han eixit reforçades, tenen més sentit i, en alguns casos, més urgència. La proximitat, la recuperació de l’entorn agrari i paisatgístic, o la potenciació dels valors locals estan hui en totes les mirades sobre la normalitat que ens espera i que desitgem.

En el D*na Fòrum es va posar de manifest que tenim recursos i que sabem fer les coses, només ens falta la voluntat de fer-ho. Sense una estratègia operativa serà més difícil que el turisme i la gastronomia ajuden a complir els compromisos ètics, responsables i de sostenibilitat que hem d’assumir per dinamitzar l'economia local.

Es va insistir també en la necessària coordinació d'actors i esforços, la importància de les persones, la permanent innovació derivada de la connectivitat i el coneixement o la visió multidisciplinària, com a vectors a la Marina Alta d’un patrimoni que va molt més enllà d'una floració i d'uns plats. És agricultura, ramaderia, pesca, comerç, ordenació del territori, alimentació, cuina, salut, legislació, economia, inclusió social, igualtat de gènere, artesania i indústria, cultura, turisme i educació. De tot això es va parlar al D*na Fòrum, de tot això parlen les conclusions que ara mostrem a tota la societat.

Creiem que aquestes conclusions, per a ser útils, han d'estar a la taula de la reflexió i en la presa de decisions, han de ser difoses i posades a l'abast de tots. El debat està obert, sabem el que volem i el que podem fer; la voluntat caldrà refermar-la a partir d’ara.

Altres notícies

imprimir