Actualitat

Dénia homenatja les primeres dones que es van alfabetitzar en el centre d'Educació de Persones Adultes de la ciutat

Vint-i-una dones han sigut homenatjades hui en l’Ajuntament de Dénia durant l'acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones. Vint-i-una dones, exemple representatiu de moltes altres, a les quals els va tocar viure un temps en el qual estudiar era “cosa d'homes” i que, quan van tindre oportunitat, a mitjan dècada dels 90 del segle passat, es van matricular en el centre d'Educació de Persones Adultes de Dénia per a aprendre a llegir i escriure.

Per a moltes no va ser fàcil i van haver d'enfrontar-se no sols a les seues pors, sinó també a bona part de la societat i a les seues pròpies famílies. Però no es van apocar i van seguir avant amb l'alé del seu professor, Juan Luis López Escar, que, com ha indicat Salvadora Ausina en nom de les seues companyes, “ha fet tot el que ha pogut i més”. “Ell es mereix aquest homenatge, per ensenyar-nos i per la paciència que va tindre amb nosaltres”, ha afegit.

I és que López Escar no es va limitar a ensenyar a aquestes dones a llegir i escriure, sinó que va comprendre que “havien perdut tota una vida, no havien tingut infància, per la qual cosa calia tractar que descobriren tot allò que no havien pogut viure en el seu moment” per causa de la seua condició social i el temps que els havia tocat viure, una Espanya de guerra i de postguerra. Per això, el professor va afegir altres ensenyaments complementaris, com la plàstica, organitzava excursions i fins i tot portava a les seues alumnes, a aquelles que ja havien aprés els rudiments de la lectura, a karaokes. A canvi, ha recordat hui emocionat, “elles em van ensenyar molt: totes les estratègies que es necessiten per a poder viure en una societat sense tindre eixa arma que és la formació”.

Sobre la importància de “l’accés a l'educació i als diferents nivells d'ensenyament com a instrument per a promoure la igualtat entre gèneres” ha parlat el regidor d'Igualtat i Diversitat, Javier Scotto. El regidor ha felicitat les homenatjades, “dones la llibertat de les quals estava retallada per a realitzar qualsevol acte de la vida quotidiana que exigira llegir o escriure, com llegir una recepta del metge, agafar un tren o signar en el seu DNI” i que van fer “el que hui ens sembla impensable: superar la discriminació de gènere vinculada a l'analfabetisme”.

En nom del centre d'Educació de Persones Adultes Ramón Ortega de Dénia ha intervingut el seu director, Vicent Mas, qui ha assenyalat que, des del seu naixement, el centre EPA Dénia “té com a objectiu prioritari lluitar contra les desigualtats de partida, sent una d'elles la presència de dones que no havien sigut alfabetitzades abans de l'arribada de la democràcia”.

Mes ha denunciat que “el problema de la discriminació de dones no ha acabat, sobretot en alguns països del món” i ha posat com a xicoteta mostra que, de les 21 persones matriculades en el curs d'alfabetització i neolectura 2019/2020 del centre, quasi totes són dones i procedeixen de països estrangers.

Per a finalitzar, el director del centre EPA Dénia ha manifestat que l'educació de persones adultes és “un instrument clau per a afrontar reptes d'actualitat i afavorir un espai per al desenvolupament, la democràcia i la ciutadania, a més d'enfortir i regenerar la societat civil”.

Prèviament a l'homenatge a aquest grup de primeres alumnes del centre EPA, representants de les entitats que integren el Consell dels Dones de Dénia –la UNED, la Xarxa de Dones de la Marina Alta, el sindicat UGT, el Centre Dona Dénia, l'associació de Mestresses de casa i Consumidors, la falla Baix la Mar i Matria Associació de Dones- han llegit la declaració institucional del Dia Internacional de les Dones consensuada pel Consell.

El manifest posa en relleu la necessitat de lluitar perquè cadascun dels drets i llibertats de les dones es mantinguen i que els nostres xiquets i xiquetes continuen creixent amb una mirada de gènere i aconseguisquen que la igualtat de dret es convertisca en igualtat de fet.

Missatges dels centres educatius

Unes hores abans d'iniciar aquest acte commemoratiu, l'alcalde, Vicent Grimalt, el regidor d'Igualtat i Diversitat, Javier Scotto, la regidora d'Educació, Melani Ivars, i el regidor de Cultura i Esports, Raúl García de la Reina, han rebut en la plaça de l'ajuntament a alumnat i professorat dels centres educatius de Dénia, la Xara i Jesús Pobre que han realitzat pancartes amb missatges i imatges al·lusives al Dia Internacional de les Dones.

Els treballs, que durant la jornada de hui romandran exposats en la plaça, es distribuiran a partir de demà per diferents dependències municipals perquè arriben a la major part de ciutadania possible.

 

 

Altres notícies

imprimir