Actualitat

MOMO, el projecte educatiu amb el qual els estudiants de secundària de Dénia crearan curts d'animació amb ajuda d'impressió 3D i electrònica digital

El cinema, l'stop motion, la impressió 3D i l'electrònica digital arriben als tres instituts d'Educació Secundària de Dénia de la mà del projecte d'innovació educativa MOMO. El projecte és una idea de El Caleidoscopio, start up de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, i està secundat per la Regidoria d'Educació de l’Ajuntament de Dénia. Els estudiants crearan aquest curs un curtmetratge d'animació en stop motion amb l'ajuda d'una impressora 3D.

MOMO és un projecte que pretén unir la tecnologia més capdavantera, com és la impressió 3D, amb cinema i cultura. Aquest curs, l'objectiu és que l'alumnat de secundària dels instituts deniers cree un curtmetratge d'animació amb la tècnica de stop motion i amb la societat, ja que els curtmetratges hauran de tindre una fi social o mediambiental.

Els estudiants que participen hauran d'aprendre impressió 3D per a obtindre les peces, que una vegada assemblades construïsquen la maquinària de motion control, que serà la que suporte i moga la càmera que gravarà el curtmetratge. Amb ajuda d'un arduino, un sistema de control d'electrònica analògica i digital, li programaran moviments precisos a eixa maquinària per a poder rodar el curt. A més, hauran d'escriure el guió i construir els decorats i personatges del curtmetratge.

MOMO és un projecte transversal i interdepartamental en el qual també participen professors de diferents disciplines com a tecnologia, plàstiques, imatge i so, literatura, llengua, entre altres. El projecte va començar al novembre amb la formació dels docents, que durant diversos mesos seran formats en impressió 3D, en programació d’arduino i en tècniques de cinema. Una vegada formats, seran ells els que formen i guien a l'alumnat en el desenvolupament del projecte en els seus respectius centres.

L'IES María Ibars és aquest curs la seu de formació del professorat que desenvoluparà el projecte en els seus respectius centres. No sols acull als professors dels altres dos instituts de Dénia sinó que rep al professorat del CEIP Segària del Verger i del CEIP Santa María Magdalena del Poble Nou de Benitatxell.

La proposta pretén anar més enllà i convertir-se en un projecte que cree sinergies entre estudiants. Per això, al maig, la Universitat Miguel Hernández acollirà l'esdeveniment de MOMO on tots els centres participants presentaran els seus treballs.

Cada centre comptarà amb un estand on exposaran la màquina cinematogràfica que han creat, així com els decorats i personatges. Hi haurà una zona de presentacions orals on seran els alumnes els que expliquen públicament l'execució del seu treball i una zona on es projectaran els curtmetratges creats per tots ells.

A més, el mateix dia, se celebrarà també l'esdeveniment de la Fira Aèria de la província d'Alacant i l'esdeveniment de Programa la teua obra, dos projectes d'innovació educativa que El Caleidoscopio està desenvolupant en tota la Comunitat Valenciana.

En aquest curs tots dos projectes compten amb la col·laboració de la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, el CEFIRE, Servei de formació de professorat de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana i el de la Comunitat de Madrid, CTIF, i un total de 70 ajuntaments. A més, en el projecte participen també més de 1.500 estudiants de Primària, ESO i Batxiller i 90 centres educatius de les províncies de València i Alacant i de la Comunitat de Madrid.

Altres notícies

imprimir