Actualitat

Els pescadors de Dénia “van pescar” 6.000 quilos de plàstic de la mar en 2018

La primera edició del D*na Fòrum Gastronòmic, que se celebrarà en el CdT de Dénia els dies 25, 26 i 27 de novembre, arriba amb la intenció de reflexionar i debatre sobre gastronomia, territori i sostenibilitat. Per a parlar d'això últim, l'organització ha posat sobre la taula, a través d'una campanya de conscienciació, la cada vegada més alarmant quantitat de plàstics d'un sol ús que acaben en la mar.

La dada no és per a menys: en 2018, les barques d'arrossegament de la Confraria de Pescadors de Dénia van rescatar de la mar un total de 6.000 quilos de plàstic mentre van pescar al llarg de l'any. Una dada que engrosseix el total de 69.040 quilos extrets del Mediterrani en tota la Comunitat Valenciana.

Amb la finalitat de fer visible davant la societat aquesta greu problemàtica, els pescadors de Dénia li van donar al plàstic trobat el mateix tracte que a les seues captures de producte diàries. A la seua arribada a port, van desfilar per la cinta de la llotja de peix per a ser subhastats, davant la sorpresa de puixants i visitants. Un dia després, el plàstic va seguir el camí habitual dels peixos, i va anar a parar al Mercat de Dénia, on es va exposar en una de les pescateries com una venda més, amb la consegüent sorpresa dels compradors habituals.

Aquesta història, que és pura ficció, ha quedat plasmada en el vídeo Plàstic Fresquet per a posar en valor el treball de la Confraria de Pescadors de Dénia en la protecció dels nostres fons marins i, per tant, de la qualitat de les peces que arriben al consumidor dia rere dia. Amb la finalitat d'apostar pel futur del planeta, a través de la Fundació Ecoalf i Ecoembes, el plàstic recollit entra a formar part del projecte ‘Upcycling the Oceans’, que transforma els residus extrets de la mar en fil de primera qualitat que servirà per a confeccionar roba.

La qüestió mediambiental també s'abordarà el dimarts 26 de novembre en la taula redona “La pesca: un recurs renovable” en la qual s'analitzaran fórmules responsables d'explotació de la mar. Després de la ponència de Joan Baptista Company, doctor en Biologia i Investigador de l'Institut de Ciències de la Mar (Consell Superior d'Investigacions Científiques, CSIC), el biòleg Miguel Ángel Civera Meléndez moderarà la Mesa d'Experiències composta per José Antonio Sepulcre, president de la Confraria de Pescadors de Dénia; Jose Manuel Miguel, del Restaurant Beat (Calp); Mariluz Piera, en representació del Pegolí (Dénia) i Àgueda Vitòria, guia de turisme pesquer.

Altres notícies

imprimir