Actualitat

Un mural ceràmic instal·lat en el Mercat Municipal recrea una panoràmica de Dénia vista des de la mar

L'artista i la regidora de Mercats durant el muntatge
La composició de l'artesà José Manuel Tos mostra el paisatge tal com era sis dècades arrere, en l'època en què es va inaugurar el mercat

Un mural de taulells elaborat pel perit en ceràmica artística José Manuel Tos, format a l'Escola de Manises, presideix des d'aquesta setmana la zona de venda de peix del Mercat Muncipal de Dénia. El mural, compost per 829 taulells pintats a l'aigua sobre esmalt, mostra una panoràmica de la Dénia de mitjan anys 50, època en què es va fundar el Mercat Municipal, vista des de la mar. En primer pla, les aigües del port i les barques tradicionals, un poc més enllà, la façana marítima, el castell i, al fons, el Montgó. Elements característics de la ciutat triats per l'artista per a representar l'esperit de Dénia i la seua tradició marinera. Apareixen també l'escut de l'ajuntament, al costat del nom del Mercat Muncipal, l'any de la seua inauguració i, a la cantonada superior dreta, una rosa dels vents, tan simbòlica en la navegació.

Després de quatre mesos de treball en el seu taller de Jesús Pobre, on resideix Tos des de fa uns anys, i quatre dies de muntatge “complicats”, perquè si es trenca una peça es paralitza tota la col·locació fins que tinga feta una nova, el mural ja pot ser admirat per la clientela i els visitants del mercat.

El projecte d'aquest mural decoratiu és una iniciativa del regidor de Mercats de l'anterior legislatura, Javier Scotto, a la qual ha donat continuïtat fins a fer-la realitat l'actual regidora de l'àrea, Sandra Gertrudix.

Scotto explica que la idea sorgeix davant la necessitat d’alicatar el mur de tancament construït en 2018 quan es van dur a terme les obres de condicionament de la zona del peix del Mercat. En comptes d'optar pel taulell blanc clàssic de les instal·lacions, Javier Scotto va voler apostar per una actuació que conjuminara la funcionalitat amb “la millora del patrimoni de l'edifici, de la seua riquesa cultural i el seu embelliment, a més de difondre que el Mercat de Dénia també és un mercat mariner”.

Per al regidor, aquest mural ceràmic, de 6 metres d'amplària i 5,60 metres d'altura, “és una finestra per la qual traure el cap per a qui vulga contemplar allò que roman en la retina dels mariners: el port de Dénia, el seu castell i l'omnipresent Montgó, i, sens dubte, és una actuació molt singular que fa del Mercat Municipal un espai per a comprar, conviure i gaudir”.

Altres notícies

imprimir